Borstkanker tijdens de overgang

De overgang, iedere vrouw krijgt er op een bepaald moment in haar leven mee te maken. De een eerder dan de ander. De overgang gaat gepaard met opvliegers, sommige vrouwen hebben hier erg veel last van, terwijl de ander deze maar enkele keren ervaart. Urineverlies komt ook vaker voor dan dat we denken, daarnaast zijn er nog de stemingswisselingen en andere vervelde kwaaltjes die we liever niet zouden hebben. In de meeste gevallen komen vrouwen pas in de overgang rond hun 50ste. Maar soms kan dit eerder komen door de ziekte borstkanker.

Borstkanker
Als er borstkanker geconstateerd word bij een vrouw is het natuurlijk van levensbelang dat deze zo snel mogelijk behandelt word. Er zijn zoals vele van ons weten verschillende methodes om van borstkanker af te komen. Chemotherapie, bestraling, hormoontherapie of een chirurgische ingreep. Chemotherapie en hormoontherapie kunnen ervoor zorgen dat u vervroegt aan uw menopauze begint. Deze kan tijdelijk zijn maar ook blijvend. Meestal bepaalt uw leeftijd dit, bij jonge vrouwen komt de vruchtbaarheid meestal wel weer terug, helaas zien we bij wat oudere vrouwen dat deze soms na een ingreep levenslang verdwenen is. Meestal komt dit als extra klap, gezien het al moeilijk genoeg is om met borstkanker te leven moet de vrouw daarnaast ook nog accepteren dat zij nooit meer vruchtbaar zou zijn, en dus nooit meer kinderen zou kunnen krijgen.


Onvruchtbaar of niet?
De tijd dat de vrouw onder behandeling is tegen borstkanker is dit een erg onzekere tijd. Niet alleen omdat de borstkanker bestreden moet worden maar ook omdat we pas zeker weten of de vrouw ooit weer vruchtbaar word na haar hormoontherapie. Pas dan zien we dat de mensturatie langzaam op gang komt, of niet. Meestal blijft de menstuatie bij vrouwen boven de 40 uit. Enkel met een klein beetje geluk komt deze na een hevige ingreep zoals bij borstkanker terug. Wellicht kan het helpen om na deze hevige ingreep als deze in therapie te gaan. Het is niet niets om na een ingreep en het verliezen van uw vruchtbaarheid zomaar verder te gaan met uw leven. Uw vragen en zorgen uitspreken kan wellicht helpen. Bij onraad of andere vragen kunt u altijd een afspraak maken met uw huisarts, of andere vertrouwenspersoon.

Laat een reactie achter