De overgang en zijn bijwerkingen

De overgang, iedere vrouw krijgt er mee te maken, maar wat is de overgang nou eigenlijk? De overgang is een fase waarin het leven van de vrouw verandert. De menstruaties worden onregelmatig en zullen uiteindelijk ook volledig wegblijven. De overgang zelf is een volledig natuurlijk proces, het zal iedere vrouw overkomen. Enkel is het voor veel vrouwen een lastige periode.

Verschijnselen van de overgang
Typische en veel voorkomende verschijnselen van de overgang zijn:
– Onregelmatige menstruatie, met korte of lange pauzes.
– De menstruatie kan langer of korter duren dan normaal.
– Het bloedverlies kan heel, of juist veel minder zijn.
– Verschijnselen die samen gaan met de menstruatie kunnen plots voorkomen of erger worden. Denk aan rug/buikpijn etc.


Naast de typische klachten hebben we ook de wel bekende opvliegers, opvliegers zijn plotselinge, korte, hevige warmte-aanvallen. Uw gezicht, hals en of borst word rood en u kunt hevig gaan transpireren. Voornamelijk in de nacht kunt u hier flink last van hebben. De oorzaak van opvliegers is niet precies bekent, ze zijn er helaas.

Wat te doen
Er zijn verschillende opties en methodes tijdens de overgang. Het is belangrijk er een te vinden die goed bij u past. Wat belangrijk is het sporten en de voeding. Zorg voor voldoende bouwstoffen zoals ijver, vlees, volkorenproducten, bladgroenten en gedroogd vruchten. Daarnaast moet u zoeken naar trucjes die goed voor u werken. Uiteindelijk moet u zich goed voelen, ook tijdens de overgang. Praat er desnoods over met een huisarts of vertrouwenspersoon. Deze kan u steunen, en wellicht verder helpen.

Laat een reactie achter