Hormoontherapie tegen de overgang

Opvliegers, nachtelijke zweetaanvallen en slecht slapen. Het behoort allemaal tot de vele klachten van de overgang. Soms bied hormoontherapie de oplossing. Maar hoe werkt het? Daar gaan we achter komen.

Hormoontherapie hoe en wat?
Hormoontherapie heeft veel overeenkomsten met de anticonceptiepil. De pil bevat vrouwlijke hormonen, oestrogeen en progesteron. Het oestrogeen vermindert de klachten, het progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet aangroeit. De pillen die hiervoor zijn worden verpakt in strips voor 28 dagen, als u geen stopweek gebruikt gaat u door met de volgende strip. Deze therapie is er ook met pleisters in plaats van pillen.

De kuur werkt het beste als deze naar het einde van de overgang toe gebruikt word. De hormoonhuishouding is dan enigsinds stabiel en kan dan voor constante positieve restultaten. De opvliegers zouden moeten verminderen en het humeur zal moeten verbeteren.

De risico’s
Helaas zijn er flink wat risico’s aan deze therapie verbonden. Deze pil komt met bijwerkingen en andere ongewenste kwaaltjes.


– U kunt last krijgen doorbraakbloedingen, vochtophopingen, gevoelige borsten, hoofdpijn
en misselijkheid.
– Er is een grotere kans op borstkanker, hoe langer u het product gebruikt hoe groter de kans word.
– Er is meer kans op een hartinfarct of een beroerte.
– Het risico op trombose neemt toe.

Aan deze pil is slechte één echt voordeel gebonden. Namelijk dat u na minstens 5 jaar hormoontherapie minder kans heeft op darmkanker, botbreuken en osteoporose. Maar dit alles is een schamele troost als u kijkt naar de verhoogte kans op borstkanker.

Doen, ja of nee?
Hormoontherapie heeft dus daadwerkelijk restultaat. Enkel is het aan u of u de risico’s die aan dit product verbonden zijn wilt accepteren. Het zal geen makkelijke keuze zijn, en u zult moeten afwegen of het voor u nut zal hebben. Wellicht is het verstandig deze therapie eerst met de apotheek of huisarts te overleggen. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Laat een reactie achter