Klachten tijdens de overgang

De overgang is een periode in het menselijk leven waarin de desbetreffende persoon zijn vruchtbaarheid verliest en tegelijkertijd lichamelijke klachten ondervindt. Naast de vervelende lichamelijke klachten, zoals opvliegers, zullen mensen in de overgang dus ook psychische problemen krijgen doordat ze hun vruchtbaarheid verliezen. De meeste mensen zien deze periode daarom ook graag zo snel mogelijk weer verdwijnen.

De overgang wordt ook wel de menopauze genoemd. Tijdens deze periode raken de eicellen van de vrouw op en maken de eierstokken geen nieuwe eicellen meer. Dit leidt ertoe dat de vrouw onvruchtbaar wordt.

Klachten tijdens de overgang

Tijdens de overgang wordt de vrouw dus onvruchtbaar. Dit kan in sommige gevallen gepaard gaan met psychische problemen, omdat vrouwen immers hun vruchtbaarheid verliezen. Dit kan leiden tot depressiviteit.

Toch krijgen de meeste vrouwen tijdens de overgang last van lichamelijke klachten. Doordat het lichaam een nieuwe periode ingaat, zullen er lichamelijke klachten ontstaan, zoals opvliegers, hartkloppingen en een verstoorde hormoonhuishouding.


Tijdens de overgang maken vrouwen namelijk minder oestrogeen en progesteron aan. Deze hormonen zorgen voor de vrouwelijke processen, zoals de vorming van eicellen en het ontwikkelen van de eierstokken. Doordat deze hormonen niet meer veelvuldig worden aangemaakt door het lichaam, zullen deze processen niet meer plaatsvinden, waardoor de vrouw niet meer vruchtbaar is.

De menopauze of overgang ontstaat bij de meeste vrouwen op hun 51e levensjaar. Deze periode is te ontdekken nadat er al een lange tijd geen menstruatie is geweest. Sommige vrouwen krijgen daarentegen de menopauze al op hun 40 levensjaar. Echter, slechts 1 tot 2% van de vrouwen krijgt deze vervroegde overgang (ook wel premature menopauze genoemd).

Behandeling van de overgang

In sommige gevallen kunnen vrouwen in de menopauze ook hartaandoeningen krijgen. Om deze reden krijgen sommige vrouwen een behandeling met hormonen, waardoor zij weer hormonen in hun lichaam krijgen. Veel vrouwen kiezen echter niet voor deze behandeling, omdat deze weer andere gevolgen kan hebben, zoals hartziekten en borstkanker. Daarnaast vinden veel vrouwen ook dat de overgang een natuurlijk proces is, waardoor ze hem accepteren.

Laat een reactie achter