Overgang hoe en wat

De overgang laat je afscheid nemen van je vruchtbare fase. In tegenstelling tot mannen blijven vrouwen niet tot een hoge leeftijd vruchtbaar. Na de vruchtbare fase kent de vrouw nog een fase, dat is de fase waarin je niet langer leven hoeft door te geven, in deze fase ben je dus niet meer vruchtbaar. Om die fase overgang te maken hebben je lichaam en geest een hoop werk te doen, een fase overgang is namelijk niet niets.

Vijf tot tien jaar voor je laatste mensturatie een feit is, begin je vaak al eisprongen en soms ook al wat menstuaties over te slaan, soms krijg je zelfs eisprongen waarbij meerdere eitjes tegelijkertijd rijpen. Onderzoek heeft aangetoond dat de natuur vanaf de leeftijd van ongeveer 37 of 38 jaar eicellen in versneld tempo laat verdwijnen. Kortom het vaste en meestal maandelijkse patroon dat je hormomen gewend zijn tijdens de vruchtbare fase begint al jaren voordat je laatste menstuatie een feit is te veranderen. De aanmaak van oestrogeen en progesteron door de eierstokken verliest het oude patroon en zal uiteindelijk ook zo ver afnemen dat je menstuatie voor eens en altijd stopt.


Voor maar weinig vrouwen blijft deze fase overgang onopgemerkt. Deze fase overgang gaat dan ook niet zonder slag of stoot. Veel vaker gaat het gelijk op met pieken en dalen bij je hormomen en geeft het uiteenlopende lichamelijke en geestelijke verschijnselen en soms zelfs overgangsklachten. In de beginfase van de overgang kan het oestrogeen gehalte zelfs toenemen. Oestogeen daalt vaak pas kort voor je daadwerkelijke overgang. Kort en goed, de overgang is voor geen enkele vrouw een aangename tijd!

Laat een reactie achter