Vervroegde overgang

Wanneer je voor je 40e last krijgt van overgangsverschijnselen dan spreken we van een vervroegde overgang. De vervroegde overgang is iets wat ongeveer 1 op de 100 vrouwen treft. 1 op de 1000 vrouwen wordt zelfs voor hun 30e met de vervroegde overgang geconfronteerd. De klachten die je ervaart zijn niet anders dan vrouwen die op latere leeftijd in de overgang komen, maar doordat je er al op jongere leeftijd mee geconfronteerd wordt is het vaak nog moeilijker te verwerken.

Prematuur ovarieel falen (POF) zoals de vervroegde overgang ook wel wordt genoemd kan ontstaan doordat de eierstokken niet meer werken omdat de voorraad eicellen op is, of doordat de eicellen verwijderd zijn. Bij veel vrouwen is er echter geen duidelijk aanwijsbare oorzaak aan te wijzen. Helaas is er dus ook weinig wat je kan doen om de vervroegde overgang te stoppen, je kan de natuur niet tegen houden.


Wanneer je vervroegd in de overgang zit betekent dit dus ook dat de kans dat je nog kinderen kan krijgen erg klein is, maar het is zeker niet onmogelijk. Vijf tot tien procent van de vrouwen met POF wordt toch nog zwanger. Heb je geen wens meer om zwanger te worden dan is het verstandig om toch nog steeds anticonceptie te blijven gebruiken.

Heb je klachten die bij de overgang horen kan een huisarts of gynaecoloog via een bloedtest bepalen of je daadwerkelijk vervroegd in de overgang zit. Vaak zijn de overgangsklachten vergelijkbaar met klachten die optreden bij bepaalde ziektes of stress. Ben je er zeker van dat je klachten waarschijnlijk een oorzaak van de vervroegde overgang zijn, hou dan vol en zorg dat je goed onderzocht wordt. Vanwege je leeftijd zal de arts namelijk vaak niet gelijk aan de vervroegde overgang denken, maar eerst de oorzaak van je klachten ergens anders zoeken. Voor psychologische klachten is het ook de moeite waard om behandeling te zoeken bij een GZ-psycholoog.

Laat een reactie achter